Plantebasert mat blir tilgjengelig i alle spanske skoler
Den spanske regjeringen har besluttet at alle skoler skal tilby plantebaserte skolemenyer til elever som etterspør det av etiske eller religiøse grunner.

17. april 2025
Kravet om at plantebasert mat skal være tilgjengelig, som trer i kraft 16. april 2026, inngår i en bredere satsing på sunn og bærekraftig skolemat.
Reglene innebærer også daglig servering av fersk frukt og grønnsaker, økt bruk av belgfrukter og fullkorn, samt begrensning av fritert og ultraprosessert mat.
Målet er å fremme helse, redusere sosiale ulikheter og støtte lokal og økologisk matproduksjon.

Du kan forandre verden!
Som støttemedlem kan du bekjempe klimaendringer og hjelpe dyr som lider.
Tiltaket svarer på anbefalingene fra helsemyndigheter som Verdens helseorganisasjon (WHO), og har som mål å bekjempe ulikhet og sikre et balansert kosthold – spesielt for barn i økonomisk utsatte situasjoner.
I tillegg er det i tråd med den nasjonale matstrategien som ble lagt frem av landbruks-, fiske- og matminister Luis Planas, og som tar sikte på å bygge et mer bærekraftig matsystem.
Med denne forskriften tar den spanske regjeringen et viktig skritt mot inkludering og respekt for matmangfold i skolehverdagen, og sikrer at alle elever får tilgang til mat som er i tråd med deres etiske og religiøse overbevisninger.