• Org nr 918 415 173
  • Postboks 222, 9253 Tromsø
  • Konto nr. 1254 62 60079 - Vipps: 547047

Plantebaserte kantiner

Alt ligger i navnet:

Hvorfor rettens navn kan sørge for en sterk økning i salget!

Kanskje har fått et godt tilbud av plantebasert mat i kantinen din - men visste du at også navnet på retten har stor betydning? En rekke undersøkelser viser at du kan øke salget av rettene dine bare ved å bruke litt tid på å finne riktig navn.

Bedriften Panera Bread utviklet "Vegetarian black bean soup", og kundene som prøvde suppen likte smaken. Det viste seg derimot vanskelig til å få flere til å smake på suppen. Panera Bread bestemte seg til å rebrande suppen og endte opp med å fokusere på rettens opprinnelse: "Cuban black bean soup" solgte 13 % bedre enn med det opprinnelige navnet, selv om oppskriften var nøyaktig den samme.

Enda større forskjeller fant forskere når de undersøkte en navnendring fra "Meat-Free Breakfast" (kjøttfri frokost). Kontrollverdien for "Meat-Free Breakfast" ble 3.66, mens flere ble interessert etter en navnendring: Verdien økte til 4.86 ved å endre navnet til "Feel-good Fry Up", og helt til 4.89 med navnet "Super Value Breakfast". Med andre ord ble mange flere interessert i frokosten bare ved å endre på navnet!

Så hva er et godt navn?
Fokuser på smak, opplevelse & konsistens, opprinnelse, proteiner eller benytt kreativiteten din!

Unngå disse
Ikke bruk ord som "vegetarisk", "plantebasert" eller "sunn". Offensiv bruk fører ofte til at de som ikke er vegetarianere eller vegetarentusiaster velger bort disse rettene, mens "sunn" ofte klassifiseres som kjedelig og smaksløs.

Kunnskapen i praksis:
* Navn som «Gul ertesuppe» eller «Brun ris med tofu» kan fremstå som «for sunne» og kjedelige. Ved å inkludere ord som «kremet», «sprø» eller «smooth» skapes tanker om god smak og et tilfredsstillende måltid.
* «Indian summer» kan selge bedre enn «Kikert- og potetcurry», selv om det er den samme retten.
* Istedenfor «Vegansk pizza» kan du fokusere på smaken og ingrediensene ved å kalle retten «Pizza med grillet paprika og chiliaioli».
* Hva med å ha en "protein wrap" på menyen med gode plantebaserte proteinkilder slik som belgvekster eller kjøttalternativer?

Vil du vite mer om navnvalg? Sjekk ut håndboka "Grønn Skolemat" som vi har utviklet for å gjøre endringer lettest mulig for deg.