Krev bærekraftig mat på universiteter og høyskoler!

Klimakrisen gjør at folk over hele verden krever handling - gjør en forskjell du også!

SKRIV UNDER FOR GRØNNERE KANTINER

1.081 signaturer

Krav 1: Mer plantebasert mat tilgjengelig

Plantebasert mat er et velsmakende og effektivt tiltak for miljø og folkehelse. Likevel er utvalget ofte altfor dårlig. Vi krever at minst 50 % av rettene i universitets- og høyskolekantiner skal være plantebaserte!

Krav 2: Tiltak for å gjøre det lettere å velge plantebasert

Plantebasert mat må være lettest mulig tilgjengelig på både arrangementer og i kantiner.

Krav 3: Velsmakende og fullverdige måltider

Bærekraftig mat skal være velsmakende, mettende, passe for alle, og tilberedt av ansatte som har den nødvendige kunnskapen.

Del kampanjen

Del videre og mangedoble effekten din!

Åpent brev

Akademikerne støtter også klimavennlig mat!

Les vårt åpne brev til studentsamskipnadene, signert av 108 akademikere fra hele Norge!

Organisasjoner som stiller seg bak kampanjen

Profile Picture
Norge: Omtrent 90 % av jordbrukets direkte klimagassutslipp stammer fra husdyr og fôrproduksjon

Det er mange som krever en endring

Studenter over hele verden krever mer klimavennlig mat i kantinene sine. Og det nytter!

Universitetskantinene i Berlin er på vei til å bli nesten helt kjøttfrie! 28 % av menyen er vegetarisk og 68 % er helt plantebasert! Dette skjer på grunn av studentenes etterspørsel og krav.
Storbritannias universiteter foregår det en enorm grønn studentbevegelse, og flere universiteter har allerede vedtatt og påbegynt overgangen mot 100 % plantebasert mat i kantinene. Dette er blant annet universiteter i London, Cambridge, Birmingham og Stirling, og har skjedd etter initiativ fra studenter!
Stadig flere studenter er interessert i plantebasert mat. Nylig vedtok UC Berkeley, California å gå over til 50 % plantebasert mat innen 2027. Dette kommer til å gi en svært stor miljøgevinst!

Plantebasert mat

For miljø, dyr og folkehelse

SMAK

Med det store utvalget av råvarer og et raskt økende antall plantebaserte produkter i butikkene, er det nå enklere enn noen gang å lage fristende retter for enhver smak.

FOLKEHELSE

Det er bred enighet om at et mer plantebasert kosthold har en rekke helsefordeler sammenlignet med et kosthold der animalske produkter er i sentrum.

MILJØ

Et mer plantebasert kosthold kan ha en rekke positive effekter på miljøet, inkludert bevaring av biologisk mangfold, mer bærekraftig ressursbruk og bekjempelse av klimaendringer.

DYREVELFERD

Siden 50-tallet har nordmenns kjøttkonsum mer enn doblet seg. Ved å gå tilbake til et mer plantebasert kosthold kan vi redusere intensiteten i kjøttproduksjonen og dermed gi dyrene bedre forhold.

Universitets- og høyskolekantiner bør følge forskningen og gjøre det rette: Fremme bærekraft ved å tilby klimavennlig mat! Er du enig? Bli med og krev at minst 50 % av kantinenes retter skal være plantebaserte!

Sammen skaper vi store endringer, og din signatur gjør en stor forskjell. Signer nå!