Om Grønn Framtid
Grønn Framtid er en ideell organisasjon som jobber for et mer rettferdig matsystem – for mennesker, dyr og miljø.
Flere av verdens mest alvorlige og akutte utfordringer har noe til felles: De er forbundet med vårt høye konsum av animalske produkter. Vårt arbeid for et mer plantebasert kosthold sparer miljøet for enorme belastninger, forebygger mange av våre vanligste livsstilssykdommer, og hjelper dyr som lider unødvendig i industrielt dyrehold.
Sammen med institusjoner, bedrifter, politikere og våre medlemmer arbeider vi for å gjøre plantebasert mat mer tilgjengelig og øke bevisstheten om fordelene med et mer plantebasert kosthold.
Du kan lese mer om disse fordelene på vår informasjonsside.




Hvordan vi jobber
En overgang til et mer plantebasert kosthold bidrar til å løse flere problemer. Grønn Framtid har valgt å satse bredt og oppnår sterke resultater på ulike arenaer for å bidra til at en endring mot en grønnere framtid går så raskt som mulig. Vi fokuserer derfor på den ene siden på å inspirere og gjøre det enklere for hver enkelt av oss å spise mer plantebasert. Vi arrangerer foredrag og kommunikasjonskampanjer, distribuerer informasjonsmateriell og støtter alle som ønsker å spise mer plantebasert med informasjon og praktiske tips. Vi arrangerer Nord-Norges første vegetarfestival, Tromsø VegFest, som er smekkfull av grønn matglede og inspirasjon. Som merkeordningen V-Labels norske samarbeidspartner bidrar vi til at det er lettere å finne plantebaserte produkter i butikken for forbrukere.
På den andre siden hjelper Grønn Framtid bedrifter og offentlige institusjoner med å kunne imøtekomme den økende etterspørselen etter vegetabilske produkter. Vårt tverrfaglige team samarbeider med kantiner over hele landet. Sammen forandrer vi titusenvis av måltider hvert år. Vi er spesielt opptatt av å tilby vår ekspertise til skolekantiner og unge mennesker som etterspør smaks- og næringsrik bærekraftig mat. Vårt samarbeid med skolekantiner er i tråd med myndighetenes anbefalinger og er støttet av Helsedirektoratet. Grønn Framtid har etablert sertifiseringsordningen Grønn Stjerne, som er Norges eneste sertifisering for kantiner og restauranter med fokus på plantebasert mat. Vi holder regelmessig kurs for fagfolk i matbransjen, og vi bistår både bedrifter og offentlige institusjoner i salg av plantebasert mat.
Størst mulig effekt
I Grønn Framtid er vi opptatt av konkrete resultater. Derfor prioriterer vi de tiltakene vi mener vil ha størst effekt. Vi ser at problemene knyttet til et høyt konsum av animalske produkter har et stort omfang. Overforbruket av animalske produkter som vi ser i dag bidrar til å utvikle livsstilsykdommer som reduserer livskvalitet og levealder, medfører at et stort antall dyr lider unødvendig i industrielt husdyrhold, utarmer jordas ressurser og utsetter naturen for enorme belastninger og ødeleggelser, og står for en betydelig andel av verdens klimagassutslipp.
Arbeidet med å redusere konsumet av animalske produkter er dessuten et område som dessverre i veldig stor grad blir neglisjert, samtidig som forbrukere og andres ønske om å gjøre en positiv forskjell på dette området er stort. Derfor ser vi på arbeidet for et mer vegetarisk basert kosthold som svært ressurseffektivt.
*I tillegg kommer grønnere kantinemåltider som følge av vårt informasjonsarbeid og politiske arbeid. Dette utgjør svært mange måltider, men er vanskelig å tallfeste.
Organisasjonen
Grønn Framtid ble grunnlagt i 2016 og er en nasjonal organisasjon for et mer rettferdig matsystem. Organisasjonen benytter seg av åpne og demokratiske arbeidsmetoder, og er partipolitisk og religiøst nøytral.
Grønn Framtid samarbeider med ulike interesseorganisasjoner nasjonalt og internasjonalt, blant annet PAN Norge (Physicians Association for Nutrition) i Grønn Skolemat-kampanjen, og er en del av PlantEurope: European Network for a Plant-Based Diet, samt European Vegetarian Union (EVU) som representerer plantebaserte interesser i EU.

Vår visjon
Et mer rettferdig matsystem – for mennesker, dyr og planeten
Vårt mål
Redusere Norges forbruk av animalske produkter med 50 % innen 2040, sammenlignet med 2020.
Vårt team
Menneskene bak Grønn Framtid
I tillegg til våre ansatte har Grønn Framtid ca 40 frivillige som bidrar i ulike kampanjer.

Vanessa Brall
leder

Mika Norli
strategi og organisasjon

Katarina Melland-Grøvlen
kampanje-medarbeider

Synne Røisland
festival-koordinator

Karoline von Hirsch Stokker
praktikant

Øyvind Tveito Vedøy
kokk

Vanessa Brall
leder

Mika Norli
strategi og organisasjon

Katarina Melland-Grøvlen
kampanjemedarbeider

Synne Røisland
FESTIVALKOORDINATOR

Karoline von Hirsch Stokker
praktikant

Øyvind Tveito Vedøy
kokk
Hjelp oss å gjøre verden bedre
Prøv plantebasert
Spis mer plantebasert i tre uker – tar du utfordringen? Få deilige oppskrifter, inspirasjon, handletips og mye mer – helt gratis og uforpliktende!
Støtt Grønn Framtids arbeid
Grønn Framtids arbeid er i stor grad finansiert av våre støttemedlemmer - uten støttemedlemmer ville ikke vårt arbeid være mulig.
Bli frivillig
Vi leter stadig etter engasjerte mennesker som vil være med å jobbe for en grønn framtid og for å gjøre plantebasert mat mer tilgjengelig.
Referanser
Hva våre samarbeidspartnere og støttespillere sier
Adresse: Postboks 222, 9253 Tromsø | Organisasjonsnummer: 918 415 173 | Kontonr: 1254 62 60079 | Vipps: 547047