• Org nr 918 415 173
  • Postboks 222, 9253 Tromsø
  • Konto nr. 1254 62 60079 - Vipps: 547047

Om Grønn Framtid

Grønn Framtid er en ideell organisasjon som jobber for et mer rettferdig matsystem – for mennesker, dyr og miljø.

Flere av verdens mest alvorlige og akutte utfordringer har noe til felles: De er forbundet med vårt høye konsum av animalske produkter. Vårt arbeid for et mer plantebasert kosthold sparer miljøet for enorme belastninger, forebygger mange av våre vanligste livsstilssykdommer, og hjelper dyr som lider unødvendig i industrielt dyrehold.

Sammen med institusjoner, bedrifter, politikere og våre medlemmer arbeider vi for å gjøre plantebasert mat mer tilgjengelig og øke bevisstheten om fordelene med et mer plantebasert kosthold.

Du kan lese mer om disse fordelene på vår informasjonsside.

Hvordan vi jobber

En overgang til et mer plantebasert kosthold bidrar til å løse flere problemer. Grønn Framtid har valgt å satse bredt og oppnår sterke resultater på ulike arenaer for å bidra til at en endring mot en grønnere framtid går så raskt som mulig. Vi fokuserer derfor på den ene siden på å inspirere og gjøre det enklere for hver enkelt av oss å spise mer plantebasert. Vi arrangerer foredrag og kommunikasjonskampanjer, distribuerer informasjonsmateriell og støtter alle som ønsker å spise mer plantebasert med informasjon og praktiske tips. Vi arrangerer Nord-Norges første vegetarfestival, Tromsø VegFest, som er smekkfull av grønn matglede og inspirasjon. Som merkeordningen V-Labels norske samarbeidspartner bidrar vi til at det er lettere å finne plantebaserte produkter i butikken for forbrukere.

På den andre siden hjelper Grønn Framtid bedrifter og offentlige institusjoner med å kunne imøtekomme den økende etterspørselen etter vegetabilske produkter. Vårt tverrfaglige team samarbeider med kantiner over hele landet. Sammen forandrer vi titusenvis av måltider hvert år. Vi er spesielt opptatt av å tilby vår ekspertise til skolekantiner og unge mennesker som etterspør smaks- og næringsrik bærekraftig mat. Vårt samarbeid med skolekantiner er i tråd med myndighetenes anbefalinger og er støttet av Helsedirektoratet. Grønn Framtid har etablert sertifiseringsordningen Grønn Stjerne, som er Norges eneste sertifisering for kantiner og restauranter med fokus på plantebasert mat. Vi holder regelmessig kurs for fagfolk i matbransjen, og vi bistår både bedrifter og offentlige institusjoner i salg av plantebasert mat. 

Vårt arbeid

Hva vi jobber med

Grønn Meny

Grønne bedrifter

Opplyse forbrukere

Tromsø VegFest

V-Label

Størst mulig effekt

I Grønn Framtid er vi opptatt av konkrete resultater. Derfor prioriterer vi de tiltakene vi mener vil ha størst effekt. Vi ser at problemene knyttet til et høyt konsum av animalske produkter har et stort omfang. Overforbruket av animalske produkter som vi ser i dag bidrar til å utvikle livsstilsykdommer som reduserer livskvalitet og levealder, medfører at et stort antall dyr lider unødvendig i industrielt husdyrhold, utarmer jordas ressurser og utsetter naturen for enorme belastninger og ødeleggelser, og står for en betydelig andel av verdens klimagassutslipp.

Arbeidet med å redusere konsumet av animalske produkter er dessuten et område som dessverre i veldig stor grad blir neglisjert, samtidig som forbrukere og andres ønske om å gjøre en positiv forskjell på dette området er stort. Derfor ser vi på arbeidet for et mer vegetarisk basert kosthold som svært ressurseffektivt.

FAGFOLK I MATBRANSJEN KURSET
0
ELEVER NÅDD GJENNOM GRØNN SKOLEMAT
0 +
INFORMASJONSMATERIALE DISTRIBUERT
0
GRØNNERE KANTINEMÅLTIDER*
0 +

*I tillegg kommer grønnere kantinemåltider som følge av vårt informasjonsarbeid og politiske arbeid. Dette utgjør svært mange måltider, men er vanskelig å tallfeste.

Organisasjonen

Grønn Framtid ble grunnlagt i 2016 og er en nasjonal organisasjon for et mer rettferdig matsystem. Organisasjonen benytter seg av åpne og demokratiske arbeidsmetoder, og er partipolitisk og religiøst nøytral.

Grønn Framtid samarbeider med ulike interesseorganisasjoner nasjonalt og internasjonalt, blant annet Lege- og ernæringsforeningen Mat for helsen i Grønn Meny-kampanjen, og er en del av PlantEurope: European Network for a Plant-Based Diet, samt European Vegetarian Union (EVU) som representerer plantebaserte interesser i EU.

Grønn Framtid

Vår visjon

Et mer rettferdig matsystem – for mennesker, dyr og planeten

Vårt mål

Redusere Norges forbruk av animalske produkter med 50 % innen 2040, sammenlignet med 2020.

Vårt team

Menneskene bak Grønn Framtid

I tillegg til våre ansatte har Grønn Framtid ca 40 frivillige som bidrar i ulike kampanjer.

Vanessa

Vanessa Brall

leder

Mika Norli

strategi og kampanje

Katarina Melland-Grøvlen

kampanje-medarbeider

Georgina Winkler

Kampanje-medarbeider

Synne Røisland

festival-koordinator

Øyvind

Øyvind Tveito Vedøy

kokk

Vanessa

Vanessa Brall

leder

Mika Norli

strategi og kampanje

Katarina Melland-Grøvlen

kampanjemedarbeider

Georgina Winkler

Kampanjemedarbeider

Synne Røisland

FESTIVALKOORDINATOR

Øyvind

Øyvind Tveito Vedøy

kokk

Hjelp oss å gjøre verden bedre

Prøv plantebasert

Spis mer plantebasert i tre uker – tar du utfordringen? Få deilige oppskrifter, inspirasjon, handletips og mye mer – helt gratis og uforpliktende!

Støtt Grønn Framtids arbeid

Grønn Framtids arbeid er i stor grad finansiert av våre støttemedlemmer - uten støttemedlemmer ville ikke vårt arbeid være mulig. 

Bli frivillig

Vi leter stadig etter engasjerte mennesker som vil være med å jobbe for en grønn framtid og for å gjøre plantebasert mat mer tilgjengelig.

Referanser

Hva våre samarbeidspartnere og støttespillere sier

«Først ble jeg litt skremt, plantebasert mat var noe nytt for meg. Men etter en opplæring hos Grønn Framtid hvor jeg lærte det grunnleggende om plantebasert mat så ble jeg veldig engasjert og nå er jeg hekta!»
FIlip Cieslik
Kantineleder Microsoft Tromsø (Sodexo)
«Forventninger til å levere et bærekraftig produkt med en tydelig grønn profil er blitt viktigere med årene. Vi har i den anledning hatt et godt samarbeid med Grønn Framtid med å utvikle et troverdig produkt til våre gjester og våre medlemmer. Kursene de holdt for oss, holdt et høyt faglig og pedagogisk nivå.»
Vidar Skagen
Tidligere Daglig leder, Hostelling International Norge
«Takk for et inspirerende kurs, våre kantineanstatte hev seg rundt og begynte allerede to dager senere med å prøve seg på noen plantebaserte oppskrifter. Det var veldig inspirerende og lærerikt!»
Bength Hansen
Avdelingsleder restaurant- og matfag Senja vgs
«Grønn Skolemat er et spennende og nødvendig prosjekt. Både fordi det gir unge mennesker muligheten til å smake og erfare at grønn mat er fortreffelig godt, og fordi det gir en god og riktig balansert tilførsel av energi som elevene trenger gjennom dagen.»
Hanne Kristin Rohde
Forfatter

Adresse: Postboks 222, 9253 Tromsø   |   Organisasjonsnummer: 918 415 173   |   Kontonr: 1254 62 60079   |   Vipps: 547047