Hvorfor plantebasert?

Å spise mer plantebasert er et tema vi hører om stadig oftere. Det er mange årsaker til denne utviklingen. På den ene siden ser vi et stadig voksende engasjement for miljø og klima, og på den andre siden ønsker stadig flere å spise mer plantebasert av hensyn til sin egen helse.

Helse

Et mer plantebasert kosthold er forbundet med redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, visse krefttyper og overvekt. Et større innslag av plantebaserte matvarer bidrar dessuten med mye fiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer.

Grønn Framtids arbeid gjør det lettere for alle å spise mer plantebasert, og forebygger dermed flere av de vanligste livsstilssykdommene.

Miljø og klima

Ifølge forskning utført ved Oxford Martin School vil utbredelsen av et vegetarisk kosthold føre til en nedgang i matrelaterte klimagassutslipp på 63 %. Hvis du for eksempel bytter ut svinekjøtt med plantebaserte produkter i en måned, hindrer du produksjonen av 38 kg drivhusgasser, som ellers ville bidratt til global oppvarming. Plantebasert mat sparer også vann og fremmer biologisk mangfold.

Ifølge FNs miljøprogram er et globalt skifte mot et mer plantebasert kosthold nødvendig for å bekjempe de verste effektene av klimaendringene.

Dyrevelferd

På grunn av dagens intensive kjøttproduksjon lever mange dyr i matindustrien under dårlige forhold, uten mulighet til naturlig utfoldelse.

Aldri før har kjøttkonsumet vært så høyt som i dag. Ved å snu kostholdet tilbake i en mer plantebasert retning kan kjøttproduksjonen bli mindre intensiv, og flere dyr slipper å leve under trange forhold.

Sosial rettferdighet

For å produsere 1 kilo kjøtt trenger vi opptil 8 kilo plantebasert mat. Hvorfor fôrer vi dyr som er avlet frem for å bli menneskemat, hvis vi heller kan spise plantebasert mat direkte og fø flere på planeten vår?

Smak

Du trenger ikke å savne noe når du spiser plantebasert – tvert imot! Kulinariske godbiter eller saftig hurtigmat blir lettere og lettere å finne med et stadig økende utvalg i butikkene. Prøv noe nytt – prøv plantebasert!