Hvorfor plantebasert?

Helse

Godt sammensatt vegetarkost er ernæringsmessig fullverdig og kan ha positive helseeffekter med tanke på forebygging og behandling av flere sykdommer. Dette bekrefter bl.a. Helsedirektoratet i sine kostholdsråd for veganere og vegetarianere. Vi gjør det lettere for alle å velge grønt, og forebygger bl.a. hjerte- og karsykdommer og ulike kreftformer.

Miljø og klima

Ifølge forskning utført ved Oxford Martin School vil utbredelsen av et vegetarisk kosthold føre til en nedgang i matrelaterte klimagassutslipp på 63 %. Hvis du for eksempel bytter ut svinekjøtt med plantebaserte produkter i en måned, hindrer du produksjonen av 38 kg drivhusgasser, som ellers ville bidratt til global oppvarming. Plantebasert mat sparer også vann og fremmer biologisk mangfold.

Dyrevelferd

Dyr i matindustrien lever ofte under dårlige forhold, uten mulighet til naturlig utfoldelse. Hver person som velger å spise plantebasert redder i gjennomsnitt 1600 dyr fra et liv i kjøttindustrien.

Sosial rettferdighet

For å produsere 1 kilo kjøtt trenger vi opptil 8 kilo plantebasert mat. Hvorfor fôrer vi dyr som er avlet frem for å bli menneskemat, hvis vi heller kan spise plantebasert mat direkte og fø flere på planeten vår?

Smak

Du trenger ikke å savne noe når du spiser plantebasert – tvert imot! Kulinariske godbiter eller saftig hurtigmat blir lettere og lettere å finne med et stadig økende utvalg i butikkene. Prøv noe nytt – prøv vegetarisk!