• Org nr 918 415 173
  • Postboks 222, 9253 Tromsø
  • Konto nr. 1254 62 60079 - Vipps: 547047

Grønn Meny

Forestill deg at norske skoler, universiteter og restauranter får muligheten til å styrke folkehelsen, redusere klimagassutslippene sine og spare penger. Kampanjen Grønn Meny gir kantiner over hele landet denne muligheten! Grønn Meny har som formål å gjøre det enkelt for alle kantiner å tilby mer plantebasert mat som faller i smak hos alle, uavhengig av kostholdet til den enkelte. 

Akkurat nå: Universitetskantiner søkes til grønt pilotprosjekt​

Grønn Framtid søker studentsamskipnader og kantiner på universiteter og høyskoler som ønsker å delta i vårt spennende pilotprosjekt! Vi tilbyr gratis konsultasjon og kurs i plantebasert matlaging, og sammen innfører vi mer plantebasert mat i kantinen din.

LES MER

Fordeler med mer plantebasert mat

Skolekantiner kan spille en viktig rolle i å etablere gode matvaner tidlig i livet, mens bedriftskantiner bidrar til at de ansatte får tilgang til næringsrik mat på jobben og kan inspirere til gode matvalg også hjemme. I samarbeid med kantiner jobber vi derfor for å gjøre menyen sunnere og mer bærekraftig, uten at det skal være vanskelig eller tidkrevende å gjennomføre.

Å øke andelen plantebasert protein i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger bidrar til å forebygge overvekt, hjerte- og karsykdom og diabetes type 2.

Plantebasert mat er dessuten mer bærekraftig, fordi det krever færre ressurser og er forbundet med langt færre skader på miljøet.

«Matvareproduksjon påvirker miljøet på ulike måter, hvorav utslipp av klimagasser regnes som en av de viktigste. [...] De fleste internasjonale og nasjonale vurderinger konkluderer med at en økning i forbruket av plantebaserte matvarer, reduksjon i forbruket av kjøtt, samt reduksjon i matsvinnet er blant de viktigste tiltakene.»
Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skolen
Helsedirektoratet
«Dersom grønnsaker eller belgfrukter utgjør en større andel av mattilbudet kan kostnadene reduseres, og den ernæringsmessige kvaliteten kan bli bedre»
Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skolen
Helsedirektoratet

Hva Grønn Framtid bidrar med

Grønn Framtid har et tverrfaglig team med kompetanse innen blant annet ernæring, kokk- og matfag, kommunikasjon og markedsføring. I samarbeid med Lege- og ernæringsforeningen Mat for helsen bidrar Grønn Framtid med gratis informasjon, inspirasjon og praktisk hjelp som gjør det enkelt for kantiner å ta sunne og bærekraftige matvalg.

Grønn Meny er en utvidelse av prosjektet Grønn Skolemat, og inkluderer nå i tillegg samarbeid med bedriftskantiner.

Grønn Framtids tilbud til alle kantiner

Motta tips og veiledning til hvordan du kan introdusere mer plantebasert mat i din kantine gjennom vårt nyhetsbrev for kantiner!

Prøv nye oppskrifter, få med deg de siste trendene og lær deg plantebaserte salgstriks. Vi sender ut nyhetsbrevet omtrent annenhver måned på e-post.

Grønn Framtids tilbud til samarbeidskantiner

Workshop

Gratis workshop med plantebasert matlagingskurs for kantineansatte

Menyplanlegging

Gratis hjelp med menyplanlegging tilpasset skolen/bedriften i samarbeid med bl.a. kokk, ernæringsfysiolog eller annen fagperson innen ernæring

Helsedirektoratets retningslinje

Gratis veiledning i hvordan råd om plantebasert mat i Helsedirektoratets retningslinje kan følges i praksis

Veiledning

Gratis veiledning i bl.a. merking av retter, utvalg hos leverandører, kommunikasjon og markedsføring

Håndbok

Gratis håndbok med oppskrifter og praktisk informasjon om plantebasert mat i kantiner

vegetarisk matlagingskurs

Be om din gratis Grønn Meny -håndbok!

Grønn Framtids håndbok med oppskrifter og praktisk informasjon rundt plantebasert mat i kantiner kan lastes ned gratis av alle som er interessert i plantebasert mat.

 

Sertifisering med miljømerket Grønn Stjerne 

Kantiner som oppfyller kriteriene for sertifisering tildeles miljømerket Grønn Stjerne. Sertifiseringen er en bekreftelse på deres engasjement for klima og bærekraftig mat, og deres bidrag til sunnere kostvaner hos elevene.

Grønn Skolemat

Grønn Meny i din kantine

Grønn Framtid er en erfaren samarbeidspartner for kantiner som ønsker å legge om til en mer bærekraftig meny. Er Grønn Meny noe for din kantine ? Vi kommer gjerne innom dere for en prat!

TA KONTAKT!

Støttespillere

Prosjektet er støttet av Helsedirektoratet, Tromsø kommune, Oslo kommune, ProVeg International og Gullroten Food Awards.

«Takk for et inspirerende kurs, våre kantineanstatte hev seg rundt og begynte allerede to dager senere med å prøve seg på noen plantebaserte oppskrifter. Det var veldig inspirerende og lærerikt!»
Bength Hansen
Avdelingsleder restaurant- og matfag Senja vgs
«Grønn Skolemat er et spennende og nødvendig prosjekt. Både fordi det gir unge mennesker muligheten til å smake og erfare at grønn mat er fortreffelig godt, og fordi det gir en god og riktig balansert tilførsel av energi som elevene trenger gjennom dagen.»
Hanne Kristin Rohde
Forfatter