Grønn Skolemat

Forestill deg at skoler over hele landet kunne forbedre elevenes helse, redde verden og spare penger – på samme tid. Med kampanjen Grønn Skolemat tar vi sikte på å gjøre nettopp det.

I samarbeid med skolekantiner jobber vi for å gjøre menyen sunnere og mer bærekraftig, uten at det verken er vanskelig eller tidkrevende å gjennomføre. Ved å øke andelen plantebasert protein i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger bidrar vi til å redusere fedme blant elevene, og promoterer sunn mat som på sikt forebygger blant annet hjerte- og karsykdommer og type 2-diabetes. Et kosthold basert på mer plantebasert mat er dessuten mer bærekraftig, fordi det krever færre ressurser og er forbundet med langt færre skader på miljøet.

Skoler kan spille en viktig rolle i å etablere gode matvaner tidlig i livet. I samarbeid med HePla (Helsepersonell for plantebasert kosthold) bidrar Grønn Framtid med gratis informasjon, inspirasjon og praktisk hjelp for å gjøre det lettest mulig for skoler å ta grønne valg.

Deltagende skoler får blant annet:

  • Gratis plantebasert matlagingskurs for kantineansatte
  • Gratis hjelp med menyplanlegging i samarbeid med ernæringsfysiologer og annet helsepersonell tilpasset den enkelte skolen
  • Gratis veiledning for hvordan nasjonal faglige retningslinje for mat og måltider i skolen kan følges i praksis
  • Gratis håndbok med oppskrifter og praktisk informasjon rundt plantebasert mat i skolekantiner
  • Gratis veiledning i bl.a. merking av produkter, leverandører, kommunikasjon og markedsføring

Sertifisering med Grønn Stjerne
Skoler som oppfyller våre kriterier for mer plantebasert mat i skolekantinen sertifiseres med miljømerket Grønn Stjerne.

Grønn Framtids håndbok for storkjøkken kan bestilles gratis av institusjoner. Bestill håndboka her.

Vil du vite mer, eller ønsker du besøk av oss på din skole? Ta kontakt med oss: skolemat@gronn-framtid.no

Grønn Skolemat er støttet av Oslo kommune, ProVeg International og Gullroten Food Awards.

Jente som ler