Grønn Skolemat

Forestill deg at skoler over hele landet kunne forbedre elevenes helse, redde verden og spare penger – på samme tid. Med kampanjen Grønn Skolemat tar vi sikte på å gjøre nettopp det.

I samarbeid med skolekantiner jobber vi for å gjøre menyen sunnere og mer bærekraftig, uten at det verken er vanskelig eller tidkrevende å gjennomføre. Ved å øke andelen plantebasert protein i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger bidrar vi til å redusere fedme blant elevene, og promoterer sunn mat som på sikt forebygger blant annet hjerte- og karsykdommer og type 2-diabetes. Et kosthold basert på mer plantebasert mat er dessuten mer bærekraftig, fordi det krever færre ressurser og er forbundet med langt færre skader på miljøet.

Skoler kan spille en viktig rolle i å etablere gode matvaner tidlig i livet. I samarbeid med PAN Norge (Physicians Association for Nutrition) bidrar Grønn Framtid med gratis informasjon, inspirasjon og praktisk hjelp for å gjøre det lettest mulig for skoler å ta grønne valg.


Deltagende skoler får blant annet:

  • Gratis workshop med plantebasert matlagingskurs for kantineansatte
  • Gratis hjelp med menyplanlegging i samarbeid med mateksperter, ernæringsfysiologer og annet helsepersonell tilpasset den enkelte skolen
  • Gratis veiledning for hvordan nasjonal faglige retningslinje for mat og måltider i skolen kan følges i praksis
  • Gratis veiledning i bl.a. merking av produkter, leverandører, kommunikasjon og markedsføring
  • Gratis håndbok med oppskrifter og praktisk informasjon rundt plantebasert mat i skolekantiner

Be om din gratis Grønn Skolemat-håndbok!

Grønn Framtids håndbok for storkjøkken kan lastes ned gratis av interesserte.

Sertifisering med Grønn Stjerne

Skoler som oppfyller våre kriterier for mer plantebasert mat i skolekantinen sertifiseres med miljømerket Grønn Stjerne. Sertifiseringen viser at kantinen har engasjement for klima og bærekraftig mat, samtidig som du hjelper elevene et stort skritt på veien mot sunnere matvaner.

Vil du vite mer om Grønn Skolemat, eller ønsker du besøk av oss på din skole? Ta kontakt med oss: skolemat (alfakrøll) gronn-framtid.no

Grønn Skolemat er støttet av Helsedirektoratet, Tromsø kommune, Oslo kommune, ProVeg International og Gullroten Food Awards.

«Grønn Skolemat er et spennende og nødvendig prosjekt. Både fordi det gir unge mennesker muligheten til å smake og erfare at grønn mat er fortreffelig godt, men også fordi det gir en god og riktig balansert tilførsel av energi som elevene trenger gjennom dagen.»

Hanne Kristin Rohde, forfatter