Grønn Meny

Forestill deg at kantiner i norske bedrifter, skoler, universiteter og andre institusjoner kan bidra til bedre folkehelse, redusere klimagassutslipp og samtidig spare penger. Kampanjen Grønn Meny gir kantiner nettopp denne muligheten! Kampanjen har som mål å gjøre det enkelt for alle kantiner å tilby mer plantebasert mat som faller i smak hos alle gjestene, uavhengig av kostholdet til den enkelte.

Vegetarisk kantinemat

Jobber du i en kantine?

Fordeler med mer plantebasert mat

Helse

Skole- og universitetskantiner har en unik mulighet til å forme sunne matvaner hos nye generasjoner, mens kantiner i andre institusjoner og bedrifter sikrer god tilgang til sunn mat gjennom hele livet.

Det er allment kjent at et økt inntak av plantebasert mat kan ha betydelige helsefordeler, og Helsedirektoratet anbefaler et variert kosthold som hovedsakelig består av mat fra planteriket. Plantebaserte matvarer er rike på næringsstoffer og fiber, og er knyttet til redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, enkelte kreftformer og overvekt.

Statistikk fra de siste årene viser likevel at nordmenn generelt spiser for lite frukt og grønt. Derfor jobber vi i samarbeid med kantiner for å gjøre menyene sunnere, uten at det skal være vanskelig eller tidkrevende.

Miljø og klima

Vi må redusere kjøttforbruket betydelig for å sikre planetens framtid – dette er det felles synet blant ekspertene, og vi er enige.

En av årsakene er at animalsk mat krever langt flere ressurser og areal. Hele 77 % av det globale jordbruksarealet brukes til husdyrhold og fôr, mens animalske matvarer bare dekker 18 % av kaloribehovet og 37 % av proteinbehovet. Husdyrsektoren er også en ledende årsak til avskoging, høyt vannforbruk og tap av biologisk mangfold.

FNs klimapanel understreker at å gå over til et kosthold med mer plantebasert mat og mindre animalsk mat har stort potensial for utslippsreduksjon. Miljødirektoratet trekker fram at å følge de norske kostholdsrådene er ett av de viktigste klimatiltakene Norge kan gjennomføre i årene som kommer.

«Matvareproduksjon påvirker miljøet på ulike måter, hvorav utslipp av klimagasser regnes som en av de viktigste. [...] De fleste internasjonale og nasjonale vurderinger konkluderer med at en økning i forbruket av plantebaserte matvarer, reduksjon i forbruket av kjøtt, samt reduksjon i matsvinnet er blant de viktigste tiltakene.»
Helsedirektoratet
«Dersom grønnsaker eller belgfrukter utgjør en større andel av mattilbudet kan kostnadene reduseres, og den ernæringsmessige kvaliteten kan bli bedre»
Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skolen
Helsedirektoratet

Hva Grønn Framtid bidrar med

Grønn Framtid har et tverrfaglig team med kompetanse innen blant annet ernæring, kokk- og matfag, kommunikasjon og markedsføring. I samarbeid med Lege- og ernæringsforeningen Mat for helsen bidrar Grønn Framtid med gratis informasjon, inspirasjon og praktisk hjelp, slik at det blir enkelt for kantiner å ta sunne og klimavennlige valg som støtter en mer bærekraftig fremtid.

Grønn Meny er en utvidelse av prosjektet Grønn Skolemat og inkluderer nå også samarbeid med kantiner på universiteter og i bedrifter.

Gjør kantinen grønnere – med enkle grep

Be om din gratis Grønn Meny-håndbok

Grønn Framtids håndbok tilbyr et utvalg av oppskrifter og praktisk veiledning for å introdusere mer plantebasert mat i kantiner.

Den går inn på viktige temaer som markedsføring, nudging, og plantebaserte matlagingstips. Håndboken kan lastes ned gratis av alle som er interessert i plantebasert mat. Institusjoner og bedrifter har også mulighet til å bestille en fysisk utgave.

Nyhetsbrev for kantiner

Motta tips og veiledning til hvordan du kan introdusere mer plantebasert mat i din kantine gjennom vårt nyhetsbrev!

Prøv nye oppskrifter, få med deg de siste trendene og lær deg plantebaserte salgstriks. Vi sender ut nyhetsbrevet omtrent annen hver måned på e-post.

 

Grønn Framtids tilbud til samarbeidskantiner

Workshop

Gratis workshop med plantebasert matlagingskurs for kantineansatte

Menyplanlegging

Gratis hjelp med menyplanlegging tilpasset hver enkelt kantine, i samarbeid med både kokk og ernæringsfysiolog eller annen fagperson innen ernæring.

Helsedirektoratets retningslinje

Gratis veiledning i hvordan du kan følge rådene om plantebasert mat i Helsedirektoratets retningslinjer i praksis.

Veiledning

Gratis veiledning i bl.a. merking av retter, utvalg hos leverandører, kommunikasjon, nudging og markedsføring.

Håndbok

Gratis håndbok med oppskrifter og praktisk informasjon om plantebasert mat i kantiner.

vegetarisk matlagingskurs

Sertifisering med Grønn Stjerne

Kantiner som oppfyller kriteriene, kan sertifiseres med miljømerket Grønn Stjerne. Sertifiseringen viser kantinens engasjement for klima, bærekraftig mat og folkehelse.

Støttespillere

Prosjektet har mottatt støtte fra Helsedirektoratet, Tromsø kommune, Oslo kommune, ProVeg International og Gullroten Food Awards.

Grønn Meny i din kantine

Grønn Framtid støtter kantiner som vil bidra til en grønnere hverdag med en mer bærekraftig meny. Er Grønn Meny noe for din kantine? Vi tar gjerne en prat!

TA KONTAKT!
«Først ble jeg litt skremt; plantebasert mat var noe nytt for meg. Men etter en opplæring hos Grønn Framtid, hvor jeg lærte det grunnleggende om plantebasert mat, ble jeg veldig engasjert – og nå er jeg hekta!»
FIlip Cieslik
Kantineleder Microsoft Tromsø (Sodexo)
«Forventninger til å levere et bærekraftig produkt med en tydelig grønn profil er blitt viktigere med årene. Vi har i den anledning hatt et godt samarbeid med Grønn Framtid med å utvikle et troverdig produkt til våre gjester og våre medlemmer. Kursene de holdt for oss, holdt et høyt faglig og pedagogisk nivå.»
Vidar Skagen
Tidligere Daglig leder, Hostelling International Norge
«Takk for et inspirerende kurs, våre kantineanstatte hev seg rundt og begynte allerede to dager senere med å prøve seg på noen plantebaserte oppskrifter. Det var veldig inspirerende og lærerikt!»
Bength Hansen
Avdelingsleder restaurant- og matfag Senja vgs
«Grønn Skolemat er et spennende og nødvendig prosjekt. Både fordi det gir unge mennesker muligheten til å smake og erfare at grønn mat er fortreffelig godt, og fordi det gir en god og riktig balansert tilførsel av energi som elevene trenger gjennom dagen.»
Hanne Kristin Rohde
Forfatter