Mer enn halvparten av europeere spiser mindre kjøtt!
En ny rapport fra Good Food Institute Europe viser at over halvparten av europeere spiser mindre kjøtt, hovedsakelig på grunn av miljø, helse og dyrevelferd.
6. november 2024
Over 7 500 voksne fra 10 europeiske land – inkludert Østerrike, Danmark, Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Polen, Romania, Spania og Storbritannia – ble spurt om sine holdninger til plantebasert mat, tilliten til disse produktene, deres nåværende matvaner og hvilke faktorer som påvirker matvalgene deres.
51 % av respondentene oppgir at de har redusert sitt kjøttforbruk – en økning sammenlignet med resultatene fra samme studie for to år siden.
Blant dem som reduserer kjøttinntaket, var helse den viktigste drivkraften (47 %), etterfulgt av dyrevelferd (29 %) og miljøhensyn (26 %).
28 % av de spurte sier at de spiser plantebasert mat minst én gang i uken – en klar økning fra 2021, da andelen var 21 %. Plantebaserte melkeprodukter utmerker seg, med 36 % som drikker plantebasert melk ukentlig, 33 % som spiser plantebasert yoghurt og 31 % som velger plantebasert ost.
De viktigste grunnene til å velge plantebasert mat er smak (53 %), helse (46 %) og pris (45 %).
Når deltakerne ble spurt om hva som kunne få dem til å kjøpe mer plantebasert mat, sa 38 % at lavere priser ville være et positivt insentiv, og 30 % ønsket at produktene smakte enda bedre. En fjerdedel av respondentene uttrykte også et ønske om mer informasjon om plantebaserte produkter.
Andre funn viser at:
- 46 % av europeere har fått økt tillit til plantebaserte produkter sammenlignet med for tre år siden.
- 60 % av dem som ofte velger plantebasert, kjøper disse produktene i dagligvarebutikker.
- 59 % støtter initiativer som kan hjelpe bønder med å overgå til dyrking av råvarer for plantebasert produksjon.