108 akademikere støtter mål om mer plantebaserte universitetskantiner
Grønn Framtid har sammen med 108 akademikere i Norge publisert et åpent brev hvor vi oppfordrer norske universitets- og høyskolekantiner til å øke andelen plantebaserte retter de serverer til minst 50 %.
6. november 2024
Denne oppfordringen er basert på solid forskning som viser at et skifte mot et mer plantebasert kosthold ikke bare er et valg, men en nødvendighet for å møte de akutte utfordringene knyttet til klimaendringer, ressursknapphet og folkehelse.
Som en viktig aktør i studentvelferden kan studentsamskipnadene gjøre en stor forskjell for både miljøet og helsen til studentene ved å prioritere bærekraftige matvalg.
Universitetene og høyskolene produserer mye forskning som viser sammenhengen mellom kosthold, helse og bærekraft. Forskningen er tydelig på at vi må spise mer plantebasert mat for å forbedre folkehelsen og oppnå klimamålene.
Likevel gjenspeiles ikke dette i mattilbudet i universitets- og høyskolekantiner.
For å få til positive samfunnsendringer er det nødvendig at forskningsresultatene ikke bare finnes på papiret, men også settes ut i praksis.
Ved å servere mer sunn og bærekraftig plantebasert mat kan universitetskantiner vise ansvar og ta et viktig steg mot et rettferdig matsystem som gagner mennesker, dyr og planeten. Bli med å oppfordre studentsamskipnadene om å ta forskningsresultatene på alvor og servere mer plantebasert mat i universitets- og høyskolekantiner ved å fylle ut dette skjemaet!
Du kan forandre verden!
Som støttemedlem kan du bekjempe klimaendringer og hjelpe dyr som lider.
Kantinemat – en nøkkel til forandring
1,1 million måltider blir spist i norske kantiner hver dag.
Samtidig står husdyrsektoren for 12 % av globale klimagassutslipp, like mye som hele India, Japan og Brasil – til sammen!
Når kantiner tar bærekraftige grep, påvirker de matindustrien og inspirerer folk til å lage plantebasert mat hjemme, noe som skaper en viktig snøballeffekt for et mer bærekraftig matsystem.
Universiteter i byer som Oslo, Berlin, London, Cambridge, Birmingham, Stirling, Berkeley har startet overgangen til en større andel plantebasert kantinemat, drevet av studentenes etterspørsel. Nå må flere kantiner følge etter!