108 akademikere støtter mål om mer plantebaserte universitetskantiner

Grønn Framtid har sammen med 108 akademikere i Norge publisert et åpent brev hvor vi oppfordrer norske universitets- og høyskolekantiner til å øke andelen plantebaserte retter de serverer til minst 50 %.

Akademikere krever plantebasert mat

6. november 2024

Denne oppfordringen er basert på solid forskning som viser at et skifte mot et mer plantebasert kosthold ikke bare er et valg, men en nødvendighet for å møte de akutte utfordringene knyttet til klimaendringer, ressursknapphet og folkehelse.

Som en viktig aktør i studentvelferden kan studentsamskipnadene gjøre en stor forskjell for både miljøet og helsen til studentene ved å prioritere bærekraftige matvalg.

Universitetene og høyskolene produserer mye forskning som viser sammenhengen mellom kosthold, helse og bærekraft. Forskningen er tydelig på at vi må spise mer plantebasert mat for å forbedre folkehelsen og oppnå klimamålene.

Likevel gjenspeiles ikke dette i mattilbudet i universitets- og høyskolekantiner.

For å få til positive samfunnsendringer er det nødvendig at forskningsresultatene ikke bare finnes på papiret, men også settes ut i praksis.

Ved å servere mer sunn og bærekraftig plantebasert mat kan universitetskantiner vise ansvar og ta et viktig steg mot et rettferdig matsystem som gagner mennesker, dyr og planeten. Bli med å oppfordre studentsamskipnadene om å ta forskningsresultatene på alvor og servere mer plantebasert mat i universitets- og høyskolekantiner ved å fylle ut dette skjemaet!

dyrevern

Du kan forandre verden!

Som støttemedlem kan du bekjempe klimaendringer og hjelpe dyr som lider.

Kantinemat – en nøkkel til forandring

1,1 million måltider blir spist i norske kantiner hver dag.

Samtidig står husdyrsektoren for 12 % av globale klimagassutslipp, like mye som hele India, Japan og Brasil – til sammen!

Når kantiner tar bærekraftige grep, påvirker de matindustrien og inspirerer folk til å lage plantebasert mat hjemme, noe som skaper en viktig snøballeffekt for et mer bærekraftig matsystem. 

Universiteter i byer som Oslo, Berlin, London, Cambridge, Birmingham, Stirling, Berkeley har startet overgangen til en større andel plantebasert kantinemat, drevet av studentenes etterspørsel. Nå må flere kantiner følge etter!